Hem » Magiska kristaller A-Ö » Bärnsten - bärnstenshalsband & bärnstenssmycken

Bärnstenshalsband, rå naturlig bärnsten, polerad bärnsten och massor av ringar och örhängen med bärnsten

Bärnstenen har fått sitt namn från det tyska ordet för brinna "Den brinnande stenen". En vacker bärnsten kan se ut som om den brinner inuti. Bärnsten är fossiliserad kåda.

Bärnsten sägs stödja personlig kraft och organiskt ledarskap - att du växer genom utmaningar och leds av ljuset och de goda krafterna. Bärnsten är en sten för visdom, värme och ljusa krafter. Den sägs också förmedla en varm, solig och vis energi som stimulerar kroppens självläkning genom transformation av negativ energi till positiv. Den kan sägs även underlätta knepiga val. 

Chakra: Solar plexus

bärnstenssmycken i Kristallrummet i Gamla Stan

 

Kristallrummet har en fantastiskt sortiment av bärnstenssmycken och råa naturliga bitar av bärnsten från Östersjö området. Bärnsten är en mytomspunnen och älskad ädelsten i norra Europa och har burits i halsband och smycken sedan urminnes tider. Bärnstenen är fossiliserad kåda och lätt att polera och forma till vackra smyckesstenar och små skulpturer. Bärnstenen är också lätt att göra ett hål i och använda i ett halsband. 

Kristallrummets butik i Gamla Stan har ett stort sortiment vackra bärnstenshalsband och ringar, örhängen, och halsband i silver med stora välpolerade bärnstenar. Poleringen gör att bärnstens inre ljus och unika färg och ljuskiftningar kommer fram.

Bärnstenen har haft en framträdande roll i både indiska och indianska kulturer. På medeltiden brände man den som rökelse. I bärnsten, som är omkring 50 miljoner år gammal kan man finna myror, myggor, spindlar och fossiliserade växtdelar.

 

 

Mer om Bärnsten

Bärnsten är ett samlingsnamn för flera fossila hartser avsöndrade som kåda av träd, främst barrträd med det gemensamma namnet Pinus succinifera. Den förekommer i oregelbundna klumpar eller i form av droppar och kan innehålla fossila rester av växter eller insekter.


Bärnsten kan brinna och utvecklar då en angenäm aromatisk doft. Namnet bärnsten härstammar från plattyskans Börnsteen, (av börnen=brinna). I Skåne kallades den förr "rav" (vilket är det fornnordiska ordet för bärnsten och än idag är det danska ordet för bärnsten), ett ord som återfinnes i ortnamnet Ravlunda. Bärnstenen blev ett tidigt betalningsmedel i Europa och har samlats sen stenåldern. Smycken av bärnsten ansågs skydda mot trolldom och onda makter. Det var också bra mot allehanda sjukdomar som gikt, "hysteri" och magont. Stenen är vanligen gul, brun eller rödaktig och glänsande samt delvis genomskinlig. 

Bärnsten förekommer även som svart, grön, violett, mjölkigt vit eller blå-svart. Bärnsten är känd från nästan hela norra och mellersta Europa och förekommer även i Spanien, Italien, Rumänien, Japan, Burma med flera länder. Den förnämsta bärnstensförekomsten är kring södra Östersjön, där det viktigaste hartset är succinit. Den är så lätt att den enbart av vågornas kraft kan kastas upp på stranden från havsbotten.

bärnsten


Bärnstens hårdhetsgrad är mellan 2 och 3 och kan lätt bearbetas. Den betraktas som ädelsten och används till prydnadsföremål och smycken. För att få kallas bärnsten måste stenen vara äldre än 20 miljoner år.

Precis som pärlor mår bärnsten bra av att användas. Men utsöndringen från huden kan med tiden färga bärnstenen. Man kan rengöra bärnsten i ljumt vatten, dock inte hett, med lite diskmedel. Därefter kan man smörja in bärnstenen i vegetabilisk olja. Att tänka på är att parfym och hårspray innehåller alkohol, vilket kan få bärnstenen tappa sin lyster.

Stenar och smycken av bärnsten

Vackra halsband och smycken med bärnsten, silver och pärlor.

Stora halsband, långa halsband, designade och trendiga halsband. Kristallrummet har 20 års erfarenhet av halsband, bärnsten och smycken i silver. Våra bärnstenssmycken kommer från Östersjöstaterna, främst stora fyndigheter i Polen. I Kristallrummets butik i Gamla Stan hittar du ett mycket stort utbud av halsband med bärnsten, ringar, örhängen och hängen med bärnsten.

 

Varor
12 36 72